Agentúra Moody's znížila Taliansku rating o dva stupne na Baa2

13.07.2012 Celý región

Rím 13. júla (TASR) - Medzinárodná agentúra Moody's dnes prekvapila trhy, keď znížila rating talianskych štátnych dlhopisov o dva stupňa z A3 na Baa2 s negatívnym výhľadom. To znamená, že v budúcnosti môže Taliansku rating opäť zhoršiť.

Úverový rating Talianska je už iba dva stupne nad špekulatívnym pásmom. Ministerstvo financií v Ríme má pritom na dnes pripravenú ďalšiu aukciu dlhopisov.

Agentúra Moody's svoje rozhodnutie odôvodnila slabými výsledkami talianskej ekonomiky a jej zraniteľnosťou voči otrasom v eurozóne.

Zhoršenie ratingu tretej najväčšej ekonomiky menovej únie však môže ešte prehĺbiť obavy z dlhovej krízy regiónu. Kurz spoločnej európskej meny hneď po zverejnení verdiktu Moody's klesol o štvrť centa na 1,2190 USD/EUR.

Zvyšné dve renomované agentúry Standard & Poor's a Fitch zatiaľ ponechali Taliansku rating bez zmeny, čo znamená, že ich hodnotenie úverovej bonity Ríma je vyššie ako v prípade Moody's.

Podľa Moody's slabý výkon talianskeho hospodárstva a rastúca nezamestnanosť zvyšujú riziko, že Rím nesplní tento rok fiškálne ciele.

Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.
 

Vyberte región